Vegtlust wint met grote cijfers bij Moira Domtoren

Op vrijdag 6 april toog Vegtlust 1 naar Utrecht. Afzeggingen waren er van Floris en Pieter. En Adriaan was ook even van de radar. Maar bij Adriaan is het afspraak is afspraak. Zonder tegenbericht is hij gewoon van de partij. Onze invallers waren Jan en André.  Verzamelen bij Adriaan, van daar gingen we met z´n vijven in de auto van Gerrit in de spits binnendoor naar Utrecht. Paul, Jan en Rico gingen op eigen gelegenheid.

Mijn eigen partij (ik had wit op bord 5) was na een uur (21.00) al afgelopen. Mijn tegenstander speelde op e4 met Pc6 de Nimzowitsch verdediging. Daar heb ik niet al te veel serieuze ervaring mee.  Op zet 4 á 5 was ik al uit het boek. Ik speelde vier zetten met mijn paard. Mijn tegenstander zette zijn lopers ongelukkig neer en begon een kamikazeactie op de damevleugel. Hij had feitelijk al op zet 11 na mijn 5e paardzet op kunnen geven. Hij rommelde nog wat, maar na verlies van twee pionnen en een stuk vond ie het welletjes.

Meestal ben ik als laatste klaar, dus wat moest ik met mijn tijd. Gelukkig waren er wat bekenden en kon ik aanschuiven bij een workshop van Afek. Erg geslaagd, misschien ook een idee voor Vegtlust als activiteit. Na enige tijd kwam Paul om de hoek kijken. Hij dacht dat ik al naar huis was. Paul had de stand op 0-2 gebracht. Hij won de dame van Ronald Bijvanck, de vader van Evelyn.

Toen we naar de zaal terugliepen, kwam ik André tegen. Hij had een een remiseaanbod gekregen. Gezien de stand op zijn bord en de wedstrijd sloeg hij die niet af (0.5-2,5).

Vervolgens werd ook bij Gerrit op bord 1 de vrede getekend. De onduidelijke stelling met ongelijk materiaal bleek in een dynamisch evenwicht. Gerrits commentaar na de gewonnen wedstrijd. “Allemaal rustige regelmatige potjes”. (1-3).

Daarna stond ik bij de apotheose van de partij van Rico. Het was een echte “Rico-partij”, lekker agressief en actief opgezet. Pionnetje minder speelt geen rol tegen een koning die nog niet heeft kunnen rokeren. Zijn tegenstander speelde nog veel te lang door. Rico zette zijn tegenstander overtuigend mat. Rico’s commentaar achteraf. “Ik wilde geen positionele partij tegen Kasim, want daar is hij goed in. Ik wilde meer iets off beat”. En dat was het zeker (1-4)

Erik won ook een knappe positionele partij. Een dubbel-loper eindspel en een pionnetje meer werd netjes over de streep gebracht. De tijdnood van Dies was ook in het voordeel van Erik. Met vier lopers heb je in principe ook twee paar ongelijke lopers. (?) Maar dat verhoogde de remisekansen toch niet. (1-5)

Adriaan speelde een prima partij en kwam materiaal voor en stond gewonnen. Toen ik een biertje had gehaald en terugkwam, stond hij opeens een pion achter. Hij had een afwikkeling gezien, waarbij een vrijpion zou doorlopen. Helaas zat er een tussenschaakje in, waardoor hij een eindspel van K+T tegen K+T+p moest keepen. Dat deed hij met verve. Het eindspel was remise en dat bewees hij ook. (1,5-5,5)

Alleen Jan nog bezig op bord 2. Bij de teamopstelling had Paul aangegeven de tegenstanders te verrassen en te ruilen met Jan qua bord. Jan bewees dat hij goed in vorm is en won een knappe partij. (1,5-6,5).

De terugweg naar Maarssen ging nu buitenom over de snelweg. Geen verliezers, dus iedereen ging met een goed gevoel naar huis. Het is wel een geworstel met de drie riemen op de achterbank.

In de groepsapp vroeg Floris zich optimistisch af, hoeveel teams er promoveren. Geeft een tweede plaats ook recht op promotie? Hij had er iets over gelezen op de sgs-site. Die tweede plaats is bij een gunstig scenario namelijk haalbaar. Maar promotie zit er waarschijnlijk niet in. We komen te laat op stoom. Voorlopig staan we op een mooie derde plaats.

Seizoen : 2017/2018
Klasse : SGS 1e Klasse GROEP 1B