Vegtlust 1 verliest eerste wedstrijd (een verslag).

Maandag 23 oktober speelde het eerste team de eerste externe wedstrijd van het nieuwe schaakseizoen. De tegenstander is ZZ Combinatie te Nieuwaal. Een verslag van Paul……………….

Sint is weer in het land!

Niet helemaal wat je verwacht als conclusie van een schaakwedstrijd, degenen die er gisteren bij waren hebben het met eigen ogen gezien! De wedstrijd in Nieuwaal, was er één van hindernissen: allereest de reis erheen, je komt over een landelijke route tussen een paar boerderijen uit, en dan moet je remmen, want anders ben je het dorp al weer uit. Toch kostte het nog moeite de locatie te vinden: het adres bleek onjuist. Navraag leerde dat we nog iets door moesten rijden, en waar het licht brandde, daar moesten we zijn!

Met enige vertraging begon de wedstrijd en André was al bijna klaar toen Pieter (enigszins verlaat) nog moest beginnen. Na een zeer hectische opening waar de stukken letterlijk over het bord vlogen (Lh1 –a8 en dergelijke) bleek André materiaal voor te staan toen het stof op trok. Zijn tegenstander had nog een vervelende a-pion, maar nadat André nog een stuk had buit gemaakt kon ook deze pion onschadelijk worden gemaakt en de stukken weer snel terug in de doos, we stonden 1-0 voor!

Een rondje langs de borden leerde dat dit wel eens 7-1 of iets in die buurt kon worden: iedereen stond goed, en Adriaan en Floris liepen zo ongeveer door hun tegenstander heen, althans zo leek het ook bij Adriaan. Met druk op de zwarte koningsstelling, mat- en offerdreigingen zag het er zeer aangenaam uit. Toch ging het ergens mis, waarna Adriaan in ging op afwikkeling naar een eindspel met het idee het volle punt binnen te slepen. Ook dit plan lukte niet en nadat zijn tegenstander teveel pionnen over hield moest Adriaan opgeven.

Floris had  de stelling beter onder controle, en als het schaakbord ook nog een 9e en 10e rij had gehad waren de zwarte stukken daar naar toe gedrukt. Nu vielen ze bijna letterlijk van het bord, Floris had inmiddels een mooie verzameling zwarte stukken van het bord gehaald (zijn tegenstander aanzienlijk minder witte) en toen hij doordrukte met de pion en toren was het gebeurd: 1-2.

Het zag er nog steeds prima uit: Gerrit had het vuurwerk op zijn bord aangestoken en zijn tegenstander moest alle zeilen bijzetten om de witte drang te beteugelen. Erik was met een degelijke partij bezig: een paard op een sterk veld op d4, wat wil je nog meer, Pieter die zijn tegenstander de rochade afhandig had gemaakt, Rico met het type stelling dat hem wel ligt en Paul had al wat kleine positionele voordelen bereikt.

En toen ging het mis:

Gerrit bleek voor hulpsinterklaas te oefenen en gaf pardoes zijn dame weg waarna hij op kon geven. Rico kwam in een (remise) eindspel met ongelijke lopers, en ook daar ging het mis en werd materiaal weggegeven. Zo stonder we ineens met 2-3 achter! Erik liet zijn tegenstander niet meer ontsnappen en wist zijn positionele voordeel knap om te zetten in het vollle punt: 3-3. Pieter en Paul moesten nu het verschil zien te maken. Pieter zijn eindspel was onduidelijk, Paul vertrouwde het niet en besloot voor de winst te gaan. Het positionele voordeel was echter verzand en de stukken op de dames na inmiddels afgeruild. Een misrekening kosste twee belangrijke pionnen en betekende verlies. Pieter had zijn stelling wel remise gehouden en weten om te buigen naar een plusremise: winst zat er ook daar net niet in: 4½ – 3½, Bah!

ZZC 1                                                                    –             Vegtlust                              4½ – 3½

Ed Faber (1930)                                               – Gerrit Harmsen (1971)               1-0

Wim van Oostrum (1875)                            – Paul Bekkers (2047)                    1-0

Michael van Ansenwoude (1844)            – Erik van Dijk (1854)                      0-1