Wedstrijdreglement Schoolschaaktoernooi

Basisregels

Het toernooi wordt gespeeld volgens de officiële FIDE schaakregels met uitzondering van de daarin vermelde tijdstraffen (www.schaakbond.nl).
Hierbij gelden de “rapid regels” met 15 minuten bedenktijd per speler per partij.
Dit betekent onder meer:

1. Een stuk aanraken is zetten, je moet met dat stuk een zet doen;
    2. Een stuk losgelaten is gezet;
    3. Een stuk van de tegenstander oppakken betekent dat je dat stuk moet slaan;
    4. Onreglementaire zetten moeten worden gewijzigd;
    5. Schaak moet worden opgeheven; en
    6. De koning mag niet geslagen worden.

Een partij wordt gewonnen door:

1. Het schaakmat zetten van de koning; of
  2. Opgave door de tegenstander; of
  3. Als de tegenstander al zijn/haar tijd heeft gebruikt.

Winnen op tijd kan alleen als er nog op winst gespeeld kan worden. Bij het spelen van nutteloze zetten om zo de tegenstander “door de klok te jagen” is onsportief en mag niet. De wedstrijdleider zal de partij dan remise verklaren. Bij onenigheid beslist de wedstrijdleider.

De score

Een gewonnen wedstrijd telt voor twee wedstrijdpunten ongeacht het onderlinge resultaat. Een gelijkspel levert één punt op.
Een gewonnen schaakpartij levert het team één bordpunt op.

De toernooi indeling

Het toernooi heeft 7 speelronden. De stand wordt bijgehouden met behulp van het “Zwitsers Score-Systeem”. Hierbij bepaalt een computerprogramma op basis van de resultaten tegen welk team er gespeeld wordt in de volgende ronde. Het eerst genoemde team speelt “thuis” en met zwart op de borden 1 en 3.

De eindstand

De toernooiwinnaar is het team met de meeste wedstrijdpunten na het aantal te spelen ronden (7). Bij gelijke stand op basis van de wedstrijdpunten wordt vervolgens gekeken naar:

1. het totale aantal bordpunten;
  2. is dit ook gelijk, beslist het onderlinge resultaat;
  3. is dit nog steeds gelijk, dan beslist het onderlinge resultaat minus de uitslag op Bord 4;
  4. is dit nog steeds gelijk, dan beslist het onderlinge resultaat minus de uitslag op bord 3;
  5. is dit nog steeds gelijk, dan beslist het onderlinge resultaat minus de uitslag op bord 2;
  6. indien er dan nog geen beslissing is en het gaat om de plaatsen 1t/m 6 dan wordt er een beslissingswedstrijd (snelschaak 5 min per persoon per partij) gespeeld tussen de eerste bordspelers.

Reserves

De bordindeling ligt vast voor het hele toernooi. Als er reservespeler is dan valt hij/zij in op bord 4 en schuiven de overige bordspeler naar boven.
Bij uitval van een speler wordt een team vanaf bord 4 opgevuld.
Een speler uit een lager team mag invullen in een hoger team. Na tweemaal te zijn ingevallen bij een hoger team wordt deze speler lid van het hogere team.