Jeugd

Op dit moment is het jeugdschaken bij onze vereniging heel populair.
We hebben een ledenstop voor het opstapje, stap 1 en stap 2 niveau. Alleen kinderen die kunnen instromen in stap 3 of hoger kunnen we nog een plekje geven.
We zijn hard op zoek naar docenten!

Schaken is al mogelijk vanaf een jaar of 6. Zodra een kind een les kan volgen is het mogelijk om lid te worden van de schaakclub. Hij/zij krijgt elke vrijdagavond les op de club en leert spelenderwijs de mogelijkheden van het schaakspel kennen.

Wekelijks wordt er ook competitie gespeeld. Deze competitie bestaat uit verschillende groepen, zodat de kinderen tegen tegenstanders spelen van een gelijk niveau. Elk jaar worden er drie cycli gespeeld, waarbij in elke cyclus prijzen zijn te winnen. Er zijn ook altijd speciale prijzen voor de meisjes, al moet gezegd worden dat meisjes over het algemeen helemaal niet onder doen voor jongens met schaken. Elke cyclus wordt afgesloten met een speciale avond, waarbij ook de prijzen worden uitgereikt.

Voor het spelen wordt er door gecertificeerde trainers les gegeven. Les en spelen achter elkaar, de ideale combinatie. De jeugd kan het geleerde direct in de praktijk brengen. Al blijkt in de praktijk dat de theorie nog niet altijd wordt toegepast in de partijen, toch is het van belang om wekelijks les te krijgen. Op deze wijze worden patronen en trucs opgeslagen, die later altijd van pas kunnen komen.

Op een idee te krijgen van de stappen niveaus, hier een korte uitleg.

In Stap 1 worden alle spelregels van het schaken behandeld. Veel aandacht is er daarnaast voor de basisvaardigheden die nodig zijn om het spel te spelen.

Bij stap 2 staan de eerste beginselen van tactiek en positiespel op het programma. We leren aanvalstechnieken aan om op slimme wijze materiaal buit te maken.

Om de lesstof van stap 1 of stap 2 te beheersen, zijn de meeste kinderen één seizoen (per stap) bezig. Voor sommige kinderen is een extra seizoen nodig, met uitdieping en extra oefeningen, om het (proef)examen van stap 1 of 2 te kunnen halen. Het is belangrijk dat de kinderen de onderwerpen goed beheersen, voordat ze naar de volgende stap gaan.

In stap 3 is er weer de nodige aandacht voor het aanleren en verbeteren van ondersteunende vaardigheden. De onderwerpen verschuiven van het direct winnen van materiaal naar een meer ruimtelijk besef van het schaakbord en stellingen. Een daarvan is het ‘vooruitdenken’. De leerling visualiseert in zijn hoofd welke zet hij kan doen, de tegenzet van de tegenstander en vervolgens zijn eigen zet hierop. De beheersing van deze vaardigheid verschilt per leerling enorm. Verder is er aandacht voor de eerste pionneneindspelen. Voor sommigen kinderspel, maar voor leerlingen die nog problemen hebben met de ruimte beheersing een zware dobber. Een aantal leerlingen zal daarom twee seizoenen nodig hebben, voordat zij deze onderwerpen voldoende beheersen.

Bij stap 4 zijn de meeste onderwerpen de oplossing 2½ zet diep. De tactiek staat voor een groot deel in het teken van de voorbereidende zet. Een directe aanval werkt nog niet en een voorbereidende actie is nodig.

Naar stap 5 en 6 stromen enkele kinderen door. De aandacht voor tactiek is in deze stappen bescheidener dan in de vorige stappen, al blijft zij in partijen van de leerlingen een hoofdrol spelen. Positionele aspecten spelen een steeds grotere rol voor de vijfde stapper. De lessen over pionstructuur, zevende rij, sterk veld en open lijn bevatten veel strategische zaken. Zelfstudie is belangrijk in deze stappen en lessen worden in kleine groepen gegeven.

Wil je eerst meer informatie of heb je nog vragen, neem dan contact op met Denise Visser (06-24517094) of stuur een mail naar jeugdcommissie@schaakclubvegtlust.nl. Meer informatie over contributie en het inschrijfformulier vind je bij Lid worden.